joi, 9 decembrie 2010

Lumina launtrica

            Voi incerca sa ma explic treptat, deoarece descoperirea sinelui este o scara in spirala care porneste intotdeauna de la o revelatie, adica de la brusca intelegere a unui fenomen. In cazul meu revelatia s-a numit Frank Herbert care m-a invatat sa gandesc obiectiv si de la conceptul Forta din Razboiul Stelelor. Cum deja vad sprancene ridicate a neincredere si maini care cauta mouse-ul pentru a inchide, dati-mi voie sa va explic ce am inteles eu din SF-urile mentionate si mai ales cum am ajuns sa imi asum un mod de gandire "strain" ca sa descopar mai apoi ca m-a ajutat sa fiu Roman.
        Universul lui Herbert contine cateva idei care, dincolo de aparenta SF si subiectul romanului respectiv arata ca exista o cauzalitate in tot ce se intampla, un soi de tipar care se repeta periodic in functie de care TREBUIE sa iti gandesti atat filozofia proprie cat si nivelul de reactie pe care E BINE sa-l ai. Termenul pentru aceasta cauzalitate, poate fi mai lesne abordabil si ca atare inteles, daca il numim Psihoistorie si acceptam ca "posibila" explicatia lui Asimov din Ciclul Fundatia. Pentru mine, toata trama din Dune nu a fost decat o lectie de obiectivitate, un model din care am inteles ca, cu cat iei in considerare mai multe elemente REALE ale unui fenomen, si cu cat mai mult reusesti sa excluzi mai multe elemente subiective cu atat rezultatul gandirii este mai CORECT si in consescinta mai adevarat. Continuand pe aceasta cale, am fost nevoit sa descopar altruismul fara de care orice OM nu poate exista si fara de care procesul de gandire nu poate ajunge OBIECTIV. Un OM adevarat va face tot ce poate pentru a ajunge in "punctul observatorului privilegiat", adica punctul in care rezultatul rationamentului sau nu-i poate influenta viata. Cum accederea in asemea pozitie este nenaturala omului, uzual obisnuit sa fie subiectiv ( sa nu zicem egoist) este nevoie de altruism pentru a putea gasi calea de mijloc in gandire.
        Calea de mijloc, echilibrul si/sau neimplicarea emotionala in procesul de gandire au ca rezultat eliminarea factorilor perturbanti care ne impiedica in mod normal sa descoperim rational Adevarul iar fara acesta orice abordare a realitatii este cu atat mai falsa cu cat este mai partizana.
        Din exercitiile pe care le-am facut in solitudinea sufletului meu, multe din primele totale esecuri, am invatat sa-mi ignor personalitatea in avantajul ratiunii ceea ce m-a dus la un moment dat la revelatia existentei ADEVARULUI unic. De acolo a fost din ce in ce mai simplu sa judec FENOMENE si nu oameni,  intentii si nu fapte, tot de prin perioada aia mi-am descorit Liberul Arbitru, pe care folosindu-l concomitent cu instinctul, am inceput sa traiesc asa cum consider eu potrivit.
        Pe aceasta fundatie s-a asezat ideea Fortei, pe care, indiferent cum a fost ea prezentata in Star Wars, eu am inteles-o ca pe comuniunea tuturor celor care gandesc CORECT. De asta mi-am ales identitatea si avatarul lui Yoda, si nu ca sa ma dau straniu. Asa cum altii viseaza calatorii galactice si aventuri, eu visez colonizarea TOTALA a personalitatii proprii, deoarece am descoperit ca multi oameni ajung la concluziile mele, fiecare pe calea proprie, si odata ajunsi aici, sufletul ii ajuta sa-si recunoasca semenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu